FAQ

Cât timp durează un test de radon?

Un test de radon nu este un proces complicat, dar are nevoie de timp. Acesta poate dura de la câteva ore la câteva luni, în funcție de scopul testării. Înțelegând utilitatea diferitelor tipuri de testări, te poate ajuta să alegi cea mai potrivită metodă, atât din punct de vedere financiar cât mai ales temporal.
Explorează ofertele RadonControl pentru măsurarea Radonului în locuințe și locuri de muncă pentru a prelua controlul asupra aerului pe care îl respiri.

Urmează să construiești o locuință/clădire pentru locuri de muncă?

Recomandat: Măsurători de radon în sol
Timp minim: 5h / 800 m2 suprafață sol
Aceste măsurători se recomandă tuturor viitoarelor construcții pentru a determina gradul de prevenție împotriva radonului care să fie adăugate la noua construcție.
Proiecte implementate de echipa de experți a RadonControl:
https://news.ubbcluj.ro/cercetatorii-ubb-au-analizat-legatura-dintre-geologie-si-radonul-din-interiorul-cladirilor/
https://www.facebook.com/Romania.Green.Building.Council/

Te-ai mutat într-o clădire nou construită?

Recomandat: Test de screening Radon
Timp minim: 3 luni (iarna) / 6 luni (oricând)
Clădirile noi au nevoie de timp să se ”așeze”, timp în care spațiul este ocupat și folosit (echipat cu mobilier, încălzit, răcit, aerisit, etc). În aceste condiții, pentru a determina calitatea aerului de interior pe termen lung, este nevoie de măsurători de lungă durată, care să surprindă cât mai multe dintre obiceiurile din interior. Rezultatele credibile nu se pot obține peste noapte. Oferă-ți timp pentru o viață de sănatate.
https://casebune.ro/video-de-ce-am-pus-detectoare-de-radon-la-cavaleriahub/

Ai un loc de muncă în interior?

Calitatea aerului la locurile de muncă este adesea foarte scăzută. Radonul este unul dintre principalii poluanți cancerigeni care se regăsessc în clădirile cu locuri de muncă. Motiv pentru care, legislația românească prevede obligativitatea măsurării și reducerii acestui gaz în toate locurile de muncă de pe teritoriul țării, care își desfășoară activitatea la parter, în subteran sau în clădiri publice. Solicită angajatorului tău să contacteze RadonControl pentru efectuarea unui screening de radon.
Proiecte implementate de echipa de experți a RadonControl:
https://news.ubbcluj.ro/ubb-prima-universitate-din-romania-care-si-a-monitorizat-nivelul-de-radon-in-cladiri-cu-spatii-dedicate-procesului-educational-cercetarii-si-administratiei/

Plănuiești lucrări de renovare sau eficientizare termică a clădirii?

Recomandat: Diagnostic Radon
Timp minim: 7 zile
Diagnosticul conţine un set de măsurători standardizate necesare pentru evaluarea situaţiei specifice şi proiectarea adecvată a soluţiei de remediere, incluzând următoarele aspecte: cartografierea clădirii, identificarea surselor de radon şi a traseelor de intrare prin măsurarea concentraţiei de radon în aerul din sol, din fisuri aparente sau din jurul conductelor, măsurarea fluxului de exalaţie a radonului de pe suprafeţe (pereţi, podea, pământ, pereţi îngropaţi), identificarea căilor de transfer ale radonului și zonele de acumulare. Echipa de experți a Universității Babeș-Bolyai (prin RadonControl) vă poate oferi toată gamă de servicii, pornind cu măsurători de depistare, continuând cu măsurători de investigare şi finalizând cu proiectarea şi implementarea soluţiei de remediere. Contactează RadonControl pentru o ofertă personalizată.
Proiecte implementate de echipa de experți a RadonControl:
https://casebune.ro/video-radon-cum-il-scoti-din-casa/

Copii tăi au probleme cu respirația?

Recomandat: Test de screening Radon
Timp minim: 3 – 6 luni
Calitatea aerului din clădirile educaţionale are un rol foarte important în sănătate, având în vedere că sunt ocupate de copii 8-12 ore zilnic. Copiii sunt vulnerabili la poluanţi fizici, biologici, chimici, sonori. Copiii care suferă de probleme pulmonare şi respiratorii, precum alergii, astm sau hiperactivitate traheobronșică ar trebui cu precădere protejați de expunerea la poluanți de interior. Radonul este unul dintre principalii poluanți cancerigeni care se regăsessc în clădiri. Motiv pentru care, legislația românească prevede obligativitatea măsurării și reducerii acestui gaz în toate unitățile scolare, creșe, grădinițe, cluburi sportive, etc. Solicită școlii să contacteze RadonControl pentru efectuarea unui screening de radon.
Proiecte implementate de echipa de experți a RadonControl: https://www.facebook.com/watch/?v=529433297758772
https://www.facebook.com/usrplusfloresticj/photos/a.108067997428452/354133876155195/

Vrei să știi cât e concentrația de radon în casa ta astăzi?

Recomandat: Măsurători de radon continue
Timp minim: 5 zile
Măsurarea continuă a radonului oferă o înțelegere a variațiilor în timp ale concentrației activității de radon în încăperea studiată. Este extrem de important să se determine concentrația activității radonului în timpul ocupației curente de rutină a încăperii. Determinarea în condiții normale de ocupare poate dovedi factorul antropogen determinant și necesitatea/gradul de urgență de a pune în aplicare acțiunile de remediere.

Vrei să participi la crearea unui mediu mai curat și sănătos?

Testează și redu concentrația de radon din interior!

Măsurători de radon efectuate în laboratorul LiRaCC UBB Cluj-Napoca! Soluţii complete de testare, diagnosticare şi remediere a radonului din clădiri!