FAQs

Întrebări frecvente despre Radon

masurare nivel radon

Radonul (222Rn) este un gaz radioactiv prezent în mod natural pretutindeni, provenit din dezintegrarea radiului (226Ra).

Da, radonul este un factor de risc asupra sănătăţii, fiind cauza principală de cancer pulmonar la nefumători şi a doua cauză în rândul fumătorilor. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în funcţie de zona de expunere, între 3 şi 14% din totalul de cancere pulmonare au ca şi cauză expunerea la radonul din interior.

Radonul este prezent în mod natural în sol, aer şi apă. În interiorul clădirilor, radonul pătrunde uşor prin fisurile din pereţi şi fundaţie, prin podele şi pe lâng tubulatura utilizată pentru instalaţii, acumulându-se treptat în aerul de interior.  Sursa principala a radonului în cladiri o reprezintă solul pe care este amplasată construcţia, un aport secundar fiind adus și de materialul de construcţie utilizat. 

Radonul este un gaz incolor, fără gust şi fără miros. În consecinţă singura modalitate de măsurare a concentraţiei radonului este testarea specializata prin metode şi cu echipamente specifice.

Primul pas îl reprezintă efectuarea unei măsurători de depistare (screening) a concentraţiei de radon prin metoda pasivă.

Metoda pasivă este metoda de măsurare impusă de cerinţele legislative emise de CNCAN ca fiind obligatorie pentru măsurarea concentraţiei de radon în aerul din interiorul clădirilor cu locuri de muncă sau spaţii publice. 

Situaţia este similară celei în care o persoană suspectează o anumită afecţiune şi merge la medic. Recurgerea la o examinare costisitoare financiar şi cu expunere ridicată, cum ar fi de exemplu un CT, s-ar putea dovedi inutilă pentru 90% dintre pacienţi şi, ca atare, nejustificată. Similar, utilizarea unui aparat activ (utilizarea unei surse de energie pentru funcţionare) poate conduce la costuri crescute (un aparat profesional de radon care oferă un rezultat exact şi precis este de la câteva mii de Euro în sus). De asemenea, utilizarea acestui dispozitiv o perioadă limitată de timp poate oferi o imagine parţială şi incorectă a expunerii reale la radon. Se cunoaşte că există variaţii importante atât diurne, cât şi sezoniere ale radonului care nu pot fi surprinse prin monitorizarea pentru o perioadă de câteva zile.

Un exemplu este indicat în figura de mai sus, unde se poate observa o valoare medie a concentraţiei de radon de 97 Bq/m3 în timpul sezonului cald, respectiv 502 Bq/m3 pentru luna noiembrie. Prin urmare, efectuarea unei măsurători de scurtă durată (o lună) cu un aparat activ ar putea să conducă la o concluzie eronată (cum că nu am fi expuşi la radon – dacă măsurătoarea s-ar efectua vara sau că expunerea ar fi mult mai ridicată decât este în medie pe an, dacă măsurătoarea s-ar efectua doar în sezonul rece).

Prin urmare, metoda activă se recomandă în general în etapa a doua, cea de diagnosticare a surselor de radon, utilizând aparatură care să fie calibrată pentru condiţiile în care are loc expunerea.

Este foarte important să se localizeze corect sursa de radon. Chiar dacă în majoritatea cazurilor sursa de radon este reprezentată de solul pe care este amplasată clădirea, localizarea în spaţiu a acesteia, prin măsurători detaliate efectuate prin prelevarea aerului din fisuri şi crăpături, permite proiectarea celei mai eficiente soluţii pentru reducerea expunerii la radon.

Având o experinţă de peste 18 ani în domeniu, echipa noastră va efectua măsurători detaliate pentru identificarea surselor de radon și a căilor de intrare și acumulare în interior. În acest sens, se vor efectua:

Măsurători active de cartare a radonului în clădiri pentru identificarea căilor de intrare, transfer și acumulare

Măsurători active pentru stabilirea concentraţiei de radon în sol, respectiv permeabilității solului, indispensabile în evaluarea potenţialului de radon al solului din jurul clădirii/ pe care urmează a fi construită viitoarea clădire.

Măsurători active de radon din fisurile existente la nivelul podelei, crăpăturilor, joncţiunilor dintre podea şi ţevi, etc. pentru evaluarea gradului de infiltrare a radonului din sol şi, ulterior, elaborarea celei mai eficiente metode de remediere.

Măsurători active de stabilire a gradului de exhalație a radonului la nivelul podelei sau al pereților pentru stabilirea permeabilității materialului de construcție.