Despre radon

Radonul este principala cauză în apariţia cancerului pulmonar în rândul nefumătorilor. Agenţia Internaţională pentru Studiul Cancerului (IARC) clasifică radonul ca fiind principalul agent de mediu cancerigen, fiind, după fumat, a doua cauză în apariţia cancerului pulmonar.

În Codul European Împotriva Cancerului, pe lângă recomandări privind stilul de viață preventiv, alimentația, sportul, renunțarea la fumat etc, enunțate în 12 puncte, la numărul 9 se găsește și o mențiune privind radonul:

,,Aflați dacă sunteți expuși iradierilor cu niveluri ridicate de radon în locuința dumneavoastră. Luați măsuri pentru a reduce nivelurile ridicate de radon!“.

Radonul (222Rn) este un gaz radioactiv prezent pretutindeni, provenit din dezintegrarea radiului (226Ra) care la rândul lui provine din dezintegrarea uraniului (238U) prezent în sol și roci. La rândul său, radonul, crează urmași radioactivi (218Po şi 214Po) care prin particulele alfa emise pot cauza leziuni materialului genetic din cadrul celulelor epiteliului respirator. Fumatul şi descendenţii radonului acţionează în sinergie, riscul de apariţie a cancerului pumlonar fiind mai ridicat decât prin adunarea riscurilor individuale. Concentraţiile de radon variază în limite foarte largi, de la câțiva Bq/m3 (câteva dezintegrări radioactive pe secundă într-un volum de un metru cub) până la câteva mii sau zeci de mii de Bq/m3, fiind în directă legătură cu geologia zonei.

Masuratori Nivel Radon

În interiorul clădirilor, radonul pătrunde uşor prin fisurile din pereţi şi fundaţie, prin podele şi pe lângă tubulatura utilizată pentru instalaţii, acumulându-se treptat în aerul de interior. Sursa principală a radonului în clădiri o reprezintă solul pe care este amplasată construcţia, un aport secundar fiind adus și de materialul de construcţie utilizat.

Cantitatea de radiaţie la care suntem expuşi anual în situaţia în care concentraţia de radon în aerul din interiorul clădirilor este de 300 Bq/m3 este echivalentă cu aproximativ 80 de radiografii pulmonare. În Statele Unite ale Americii majoritatea spitalelor permit efectuarea a maxim 4 radiografii pe an! Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandǎ prin noile reglementări din anul 2012 o concentraţie de radon inferioară valorii de 100 Bq/m3.

În 2013 legislaţia europeană a propus uniformizarea reglementărilor cu privire la expunerea la radon in Statele Membre. Astfel, începând cu anul 2018 România adoptă recomandările europene  şi stabilește o valoare de referinţă de 300 Bq/m3, peste care este obligatorie applicarea unor măsuri pentru reducerea concentraţiei de radon în aerul interior  şi controlul eficienţei remedierii. HG 526/25.07.2018 pentru aprobarea Planului naţional de acţiune la radon (PNAR) şi Ordinul preşedintelui CNCAN nr.185/2019 privind Metodologia pentru determinarea concentraţiei de radon în aerul din interiorul clădirilor şi de la locurile de muncă prevăd obligativitatea de a măsura şi remedia concentraţia de radon din clădiri, atât rezidenţiale cât şi locuri de muncă, fiind obligatorii (Cf. Art. 23) măsurători în toate clădirile publice cu grad ridicat de ocupare din România, precum instituţii publice, şcoli, grădiniţe, spitale, cămine de copii şi bătrâni şi alte clădiri cu utilizare similară.

Deoarece solul este principala sursă a radonului din interiorul clădirilor, se recomandă o monitorizare în special a încăperilor aflate în contact direct cu solul. Studiile internaţionale efectuate în acest domeniu au ilustrat faptul că radonul variază de la o încăpere la alta ca urmare a modului diferit de utilizare, a gradului şi tipului de aerisire, specifiul podelei, etc. Ca atare, cea mai bună modalitate de a afla la ce suntem expuşi este să facem măsurători şi să nu ne bazăm pe  vecinii care au făcut deja măsurători!

Conform statisticilor OMS (2014), cca. 4,3 milioane de decese sunt cauzate anual de poluarea aerului de interior. Tehnologiile de reabilitare termică conduc la o creştere a gradului de ermetizare a unei clădiri, aspect ce poate afecta negativ calitatea mediului interior. Cele mai recente cercetări efectuate în locuinţe eficiente energetic indică o creştere a concentraţiei de radon cu aproximativ 25% faţă de locuinţele care nu au fost reabilitate termic.

În acest sens, vă oferim trei pachete de servicii:

Depistare

Pentru măsurătorile de identificare (depistare) a concentraţiei de radon din interior se recomandă metoda pasivă. Metodele pasive recurg la utilizarea unor detectori realizaţi dintr-un material special (de ex.: CR-39 – alildiglicol) sensibil la particulele alfa. Interacţiunea acestor particule cu detectorul va lăsa urme (de aceea se mai numesc şi detectori de urme) care prin developarea în condiţii controlate pot fi vizualizate cu ajutorul unui microscop şi transformate cu ajutorul unei formule de calcul în concentraţie de activitate de radon.

Diagnosticare

Având o experinţă de peste 18 ani în domeniu, echipa noastră va efectua măsurători detaliate pentru identificarea surselor de radon și a căilor de intrare și acumulare în interior. În acest sens, se vor efectua măsurători active de cartare a radonului în clădiri pentru identificarea căilor de intrare, transfer și acumulare. De asemenea, vor fi efectuate măsurători active pentru stabilirea concentraţiei de radon în sol, respectiv permeabilității solului indispensabile în evaluarea potenţialului de radon al solul din jurul clădirii/ pe care urmează a fi construită viitoarea clădire.

 

Remediere

În acest moment, suntem singurul grup din ţară care a aplicat cu succes soluţii de remediere împotriva radonului de interior. În cadrul unor proiecte de cercetare, au fost remediate 21 de case expuse la concetraţii ridicate de radon din zona uraniferă Băiţa-Ştei (judeţul Bihor), respectiv 10 case din perimetrul metropolitan al Cluj-Napoca, Bucureşti şi Timişoara.

Este important ca remedierea să fie efectuată de o echipă cu experienţă în domeniu! O aplicare necorespunzătoare poate duce la o creştere a concentraţiei de radon sau o scădere într-o încăpere, dar antrenarea radonului din sol în altă/alte încăperi. 

Unde ne găsiţi?

Contact:

  • 9:00 - 16:00 (de luni pana vineri)
  • 0040 371 780 897
  • contact@radoncontrol.ro
  • Fântânele nr. 30, cluj-napoca